Publicēja: vilakabiblio | 21 novembrī, 2014

Patriotisma nedēļā

12.11.14 013

Vairāk bildēs šeit un šeit

Ar vienu pilienu sākas jūra, ar vienu cilvēku – tauta, ar vienu sirdi – pasaule. Sākot Latvijas nedēļas pasākumu virkni Viļakas novada bibliotēkā, klātesošos uzrunāju, aicinot ņemt dalību akcijā ,,Dāvā Gaismu Latvijai”. Katru dienu no 10. līdz 19.novembrim kaut dažas minūtes veltīt savu labo gribu, meditēt sirds klusumā vai lūgties sirds vārdiem par GAISMU un MIERU LATVIJAI UN PASAULEI. Gaismu, kas apskaidro un sēj labestību, Mieru, kas nes saticību un dod izaugsmi. Lai ar mūsu labo gribu un atdevi Latvijas dzimšanas diena nav vienkārši svinības, bet Svētki!

Varoņi dzīvo tik ilgi, kamēr viņus atceras. Vēsture nav sastindzis mirklis, bet ir šodienas ceļa bruģis. Un šodien ar lepnumu un pateicību jāpiemin un jācildina to cilvēku piemiņa, kuriem ir nopelni Latgales labā. Daugav’s abas malas mūžam nesadalās- ir Kurzeme, ir Vidzeme, ir Latgale mūsu. Lai Latgale kā trešā zvaigzne iemirdzētos Brīvības piemineklī, būtu vienota ar Latviju, ir jāgodina Lielais Latgalietis – Francis Trasuns. Pateicoties viņa pūlēm, Latgale izkļuva no Vitebskas guberņas un pievienojās Latvijas valstij. Brīnišķīgs piemineklis Francim Trasunam Klūgu mūka veidā, ko uzrakstījusi Inga Ābele. Latgales, Latvijas vēsturi vajadzētu mācīties, lūk, lasot šo grāmatu!

Tālāk seko novadpētnieka Dzintara Dvinska prezentācija par 7. Siguldas kājnieku pulku, kuru noklausās 7.,11.klase, skolotājas Ineta Lindenberga un Aija Leitena. Mums jābūt pateicīgiem arī tiem cilvēkiem, kuri dzīvo mums līdzās un rūpējas par novada kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanu. Un, neapšaubāmi, tāds ir novadnieks, novadpētnieks un senlietu kolekcionārs Dzintars Dvinskis, kurš veltīja savu laiku un zināšanas, lai pāršķirtu Latvijas Armijas vēstures lappusi.

Dokumentālo filmu ,,Četrreiz katrs viens, kuras līdzautors ir karsto punktu žurnālists Atis Klimovičs, noskatījās Viļakas Valsts ģimnāzijas audzēkņi no 7.-12.klasei 12., 13., 14.novembrī. Četri puiši, kuri piedzima un uzauga vienā laikā ar Latvijas valsti, kopā ar to tika ierauti karā. Lielāko daļu mūža viņi nodzīvoja klusējot par savu pagātni. Filma par četriem leģionāriem, tā cenšas atdot viņiem pagātni….

Vija Circāne, Viļakas novada bibliotēkas vadītāja


Komentēt

Kategorijas