Publicēja: vilakabiblio | 11 marts, 2015

Izstāde par Kupravas pagastu

No 9. līdz 30.martam Viļakas novada bibliotēkas izstāžu ir skatāma izstāde, kurā redzami Kupravas pagasta rokdarbnieču darbi, arī materiāli par Kupravas pagastu.

Neliels ieskats viņu biogrāfijā.

Anna Šumska

Dzimusi 1934.g. 16.02. Susāju pag. Karigavā, no 1982.g. dzīvo Kupravā, Partizānu 1-1. No 1969.g.-1991g. tika strādājusi apvienībā ‘’Daiļrade’’ par audēju. Tur strādājot, noaudusi daudzus tautas11.03.15-1 007 tērpus koru un deju kolektīviem.

Anna ir audusi gan segas, gan galdautus, dvieļus, sedziņas, prievītes un daudz ko citu.

Bez aušanas viņa ir nodarbojusies ar izšūšanu, mezglošanu, adīšanu. Adījusi ir ļoti daudz- cimdus, zeķes un svīterus.

Bez jaukajiem roku darbiem Anna vēl ir arī prasmīga kulināre, daudzos godos ir bijusi par saimnieci, ar garšīgām tortēm , smalkmaizītēm un cepumiem priecējot daudzus.

Pie rokdarbu un kulināres talantiem vēl var ‘’pieplusot’’ arī skaisto dziedāšanu, jo Anna ir pazīstama kā liela dziedātāja. Daudzus gadus kā vadošā dziedātāja ir bijusi Kupravas etnogrāfiskajā ansamblī, arī kā vadošā psalmu dziedātāja, dzied psalmus gan bērēs, gan citādi. Viņa zina daudzu garīgo dziesmu melodijas, arī par godu Vissv. Jaunavai Marijai. Maija mēnesī kopā ar sievām dziedājusi pie krusta baznīcas dārzā.

Anna ir čakla grāmatu un žurnālu lasītāja, gadu desmitus lasa Kupravas b-kā, amatniece arī  klausās radio. Savus krāšņos izstrādājumus ir atdāvinājusi bērniem, mazbērniem un draugiem. Viņa ir bagāta ar trīs bērniem, septiņiem mazbērniem un ir jau mazmazbērni. Tā ka amata prasmes ir kam nodot tālāk.

Ar jaukajiem roku izstrādājumiem ir piedalījusies daudzās izstādēs, gan pagasta rīkotajās, arī daudzas reizes piedalījusies ar darbiem Balvos, Daugavpilī, bijusi dziesmu svētkos Rīgā.

Par skaisto veikumu amatniecei ir 1982.gada 13.decemrī piešķirts Tautas daiļamata meistara nosaukums. Visus darbus, ko viņa prasmīgi prot, iz iemācījusies pašmācības ceļā. Lai tā prasmes veidotos, lai vispār jebko varētu iemācīties, viņa uzskata, ka ir nepieciešama zinātkāre, pacietība un interese par darāmo. Pašai Annai rokdarbi nekad problēmas nav sagādājuši, ari viņas meitas un mazmeitas ir apguvušas amatu prasmes. Viena no meitām ir iemācīta mezglot. Annai šķiet, ka varbūt tas viss varētu būt pārmantots no iepriekšējām paaudzēm. Annas vecāmāte un māte ir bijušas lielas audējas, bet savukārt vectēvs ir bijis ‘’skroderis’’.

Vienmuļība , veidojot rakstus jebkurā tehnikā, Annai nepatīk, gribas būt daudzpusīgai. Agrāk paticis arī šūt. Viens no svarīgākajiem pēdējiem darbiem, ko viņa tika paveikusi- noaudusi ansambļa ‘’Abrenīte’’ tautastērpa rotājumu.

Patīk strādāt dārza darbus, sevišķi tuva ir ziedu audzēšana.

Var piebilst, ka nu jau  ļoti cienījamos gados esošā rokdarbniece rokdarbus pašreiz vairs īpaši nedarina, taču interesi nav zaudējusi ne par lasīšanu, ne par visām aktuālajam problēmām, apmeklē baznīcu, labprāt dzied Dieva dziesmas, psalmus. Ļoti interesanta, zinoša, par jebkuru tēmu, saglabājot interesi, zinātkāri, nekad neliedz ne padomu, ne savus neatkārtojamos , skaistos rokdarbus izstādēm, kuras vēl rīkoja, rīkos, godinot izcilo amatnieku nenovērtējamās , vajadzīgās prasmes.

Lūcija Saveļjeva/Lizinska/1962/

Rokdarbniece ir dzimusi Balvu raj. Susāju pag. , dzīvo Viļakas nov. Kupravas pag. Celtnieku 1.,ir ieguvusi vidējo izglītību, no 17.g. vecuma strādājusi Viļakas SPK par audēju uz mehāniskajām stellēm, 11.03.15-1 00815 gadus , ir bijusi audēja, adītāja, ada gan cimdus, zeķes, visas prasmes apguvusi, no mammas, kura bijusi arī čakla audēja un rokdarbniece. Viņas mamma savulaik tika audusi galdautus, segas, dvieļus, darinājusi skaistus adījumus un pratusi daudzus citus rokdarbus.

Lūcija līdz ar rokdarbu prasmēm ir arī prasmīga kulināre, agrāk daudz palīdzējusi  gatavošanas darbos, arī pati bijusi par saimnieci godos, cepusi gan tortes, gan cepumus, citus kulinārijas brīnumus. Pašlaik darbu apvienošanas kārtībā labprāt audzē arī puķes, kas ir viņas viens no mīļākajiem hobijiem. Jaunatnei iesaka mācīties rokdarbus, jo zināt, prast nekad nav par skādi, amatu prasmes ir ļoti nozīmīgas cilvēka dzīvē, saviem dēliem ieaudzinājusi čaklumu, labestību un kārtības mīlestību, Jānovēl būt tikpat mīļai, labestīgai, atsaucīgai un čaklai, lai visiem ir prieks . Rokdarbu izstādes bijušas daudzas, galvenokārt Viļakas novadā, Kupravā, Viļakā,  Balvos un citur.

Lūcija un viņas ģimene ir ļoti čakla b-kas apmeklētāja, labprāt lasa, izmanto interneta pakalpojumus. Idejas smeļas gan internetā, gan žurnālu lappusēs, arī pārrunājot ar līdzcilvēkiem.

Ļoti patīkami parunāties ar Lūciju, jo labestības aura iet līdzi visiem cilvēkiem, ar kuriem ir viņai saskare. Viņas dzīvē iegūtās un attīstītās prasmes tagad noder ģimeni aprūpējot!

Edita Viļuma, Kupravas bibliotēkas vadītāja

Bildēs


Komentēt

Kategorijas