Publicēja: vilakabiblio | 15 oktobrī, 2018

Kultūrvēstures studijas Gulbenes un Madonas novados

Rudens iemērcis otu savā krāsu paletē, dāsni izrotājis koku mēteļus, nu mudina katru vērīgāk ieskatīties Latvijas ainavā, lai priecētu acis, sildītu sirdi un sakrātu pozitīvas emocijas gada tumšajam laikam…

Tādā krāsainā rudens dienā (11.oktobrī) Viļakas novada bibliotēkas darbinieki kopā ar lasītāju klubiņa „Mantinieces”, literātu biedrības „Viļakas Pegazs” dalībniekiem un citiem interesentiem kultūrvēstures studiju ietvaros apmeklēja Gulbenes un Madonas novadu dabas objektus, kultūras un vēstures iestādes, lai gūtu jaunus iespaidus, vērtīgas atziņas un noderīgu pieredzi.

Rīta pusē apskatījām Pudeļu dārzu Litenes pagasta „Ainažu” mājās. Tur aplūkojami   vairāk nekā 20 darbi no betonā iemūrētām pudelēm – gan ar praktisku nozīmi, gan kā mākslinieciski elementi. Piemēram, gulbis veidots akcijā “100 gulbji Latvijas simtgadei”. Tādā veidā saimniece Anna Zīle atbrīvojas no tukšajām pudelēm, bet uzmanību viņas darbiem pievērš ekskursanti, jaunlaulātie un tuvinieki.

Dzelzavas pagastā iegriezāmies rakstnieka Doku Ata muzejā „Mucenieki”- tur apskatāma ekspozīcija arī par  Doku Ata brāli revolucionāru Pēteri Doku, par citiem ievērojamiem novada kultūras  darbiniekiem – aktieri un režisoru Kārli Pamši, gleznotāju Āriju Skridi, aktieri Rūdolfu Kreicumu, grāmatizdevēju Imantu Reitmani, dzejnieku un skolotāju Augustu Kažoku.

Jaungulbenes pagastā kāpām „Goda kalnā”, kur senajā Rijas kalnā izvietoti 14 unikāli vides objekti – liela izmēra darba rīki, kas atspoguļo latviešu darba tikumu.

Sarkaņos ar īpašu interesi klausījāmies stāstījumu par Madonas muzeja Etnogrāfijas un sadzīves priekšmetu krātuvi, kurā aplūkojamas dažādas etnogrāfijas un sadzīves priekšmetu atklātā krājuma kolekcijas: Amatniecības darba rīki; Mēbeles  un sadzīves priekšmeti; 19.gadsimta beigu un 20.gadsimta dzīvojamo istabu iekārtojums. Kā arī ekspozīcija, kas veltīta Madonas novadniekiem – rakstnieka Viktora Eglīša dzimtai, aktrisei Olgai Dreģei, komponistam un kordiriģentam Valdim Breģim, muzikologam Jēkabam Vītoliņam.

Aizrautīgi un interesanti par savu darbu mums stāstīja Sarkaņu bibliotēkas vadītāja Irina Bačuka.  „Latvijas Mobilā Telefona” atbalstītā projekta „Rakt un rakstīt…” (autore novadniece Anda Līce) īstenošanas rezultātā bibliotēkas apkārtni rotā literāra puķu dobe un brīvdabas lasītava. To labprāt apmeklē pagasta iedzīvotāji. Bibliotēkā notiek dažādas praktiskas aktivitātes – piemēram, sedziņu darināšana tekstilmozaīkas tehnikā.

Saulainā pēcpusdienā, Madonas vēsturiskajā centrā, mūs sagaidīja smaidīgā novada bibliotēkas vadītāja (mūsu novadniece) Imelda Saulīte. Viņa bija mūsu pavadone un gide bibliotēkā, kas izvietojusies ēkas trijos stāvos. Tās struktūrvienības: Komplektēšanas un kataloģizācijas nodaļa, Abonements, Jaunākās periodikas lasītava, Eiropas Savienības informācijas un Uzziņu lasītava, Bērnu literatūras nodaļa. Konferenču zālē regulāri skatāma kāda izstāde. Šoreiz – Valda Kļaviņa fotoizstāde „Pie Aiviekstes Ļaudonā”. Abonementā izvietota Latvijas Universitātes bibliotēkas ceļojošā izstāde „Rūdolfa Blaumaņa „Skroderdienas Silmačos” caur gadu desmitiem”. Pasākumu  cikla „Soļi un pakāpieni laikā: paaudžu sarunas bibliotēkā” tikšanās. Oktobra tēma – vēsture. Bibliotēkas pakalpojumu piedāvājums paredzēts dažādām paaudzēm un plašam interešu lokam. Ērtas telpas, modernas tehnoloģijas, laipns personāls.

Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja modernizētā pastāvīgā ekspozīcija „Novada arheoloģija” iepazīstina ar Madonas apkārtni no senāka laika posma pirms 10 000 gadu līdz 17.gadsimtam, kad Latvijas teritorijā pastāvīgi notika dažādu varu maiņas. Ekspozīcijas jaunums – virtuālais interaktīvais stends „Madonas novada senvēsture”, kas, izmantojot mūsdienu tehnoloģijas, iepazīstina ar Valsts nozīmes arheoloģiskajiem pieminekļiem Madonas apkārtnē, kā arī – seno latgaļu – sēļu apģērbu 9.-12.gadsimtā.

Pēc īsas pilsētas apskates – mājupceļš. Vērojām pasakainas dabas ainavas, pārrunājām redzēto, dalījāmies iespaidos.

Paldies visiem, kuri izmantoja lielisko iespēju baudīt atvasaru un Latvijas kultūras vērtības!

Kultūrvēstures studijās piedalījās Viļakas novada bibliotēkas vadītāja Rutta Jeromāne.
Foto: V.Bukšs, R.Jeromāne.

Vairāk bildēs


Komentēt

Kategorijas