Publicēja: vilakabiblio | 30 oktobrī, 2018

Tiekas ar motormuzeja restauratoru Gunāru Dortānu

Pagājušās piektdienas pēcpusdienā Viļakas novada bibliotēkā ciemojās Ceļu satiksmes drošības direkcijas Rīgas Motormuzeja galvenais restaurators, novadnieks GUNĀRS DORTĀNS, kurš klātesošos iepazīstināja ar muzeja darbību un vēsturi, kā arī pastāstīja par savu profesiju un seno spēkratu atdzimšanu.

Gunārs Dortāns dzimis un bērnības gadus pavadījis tagadējā Viļakas novada Vecumu pagastā. Arī savu uzstāšanos pieredzējušais motormuzeja speciālists uzsāka, citējot slavenā franču rakstnieka Antuāna de Sent-Ekziperī vārdus: „Es nāku no savas bērnības…”. Savukārt kustībā, kas nodarbojas ar senajiem spēkratiem, Gunārs Dortāns iesaistījās jau no 1972.gada, kad nodibināja Latvijas Antīko automobiļu klubu. Laika gaitā tā dalībnieki nolēma, ka nepieciešams izveidot arī motormuzeju. Rīgas Motormuzeju lielā mērā izdevās izveidot, pateicoties talantīgajam bijušajam Latvijas antīko automobiļu kluba vadītājam Viktoram Kulbergam.

Gunārs Dortāns klātesošajiem pastāstīja arī par vairākiem muzejam nozīmīgiem brīžiem. Piemēram, viens no īpašākajiem notikumiem motormuzeja vēsturē bija 2016.gada novembrī, kad viens no muzeja unikālākajiem eksponātiem – 20.gadsimta sākumā latvieša Augusta Krastiņa ASV būvētais auto “Krastin auto” – devās uz Londonu, kur triumfēja Anglijas galvaspilsētas centrā notikušajā elegances konkursā “Regent Street Motor Show Concours d’Elegance” un pievarēja pasaulē senāko motorizēto spēkratu braucienu “Bonhams London to Brighton Veteran Car Run” jeb braucienu “Londona – Braitona”. G.Dortāns bija viens no “Krastin auto” komandas dalībniekiem un ieguldīja lielu darbu Latvijā senākā automobiļa restaurēšanā.

Rīgas Motormuzejā apskatāmas dažādas ekspozīcijas. Tomēr, kā stāsta Gunārs Dortāns, muzeja rīcībā nebija neviena pārstāvja no pirmskara neatkarības Latvijas braucamajiem. Tādēļ uzsāka meklēt 1930.gadu limuzīna „Cadillac Fleetwood V8 All Weather Phaeton” modeli, ar kuru reprezentācijas nolūkos pārvietojās Kārlis Ulmanis. Viņa izmantotais oriģinālais auto gan pazudis bez pēdām. Viņš piebilst, ka ir informācija, ka arī Viļakā 20.gados bija reģistrēts „Cadillac”, kas piederēja kādam aptiekāram. Turklāt, kā stāsta G.Dortāns, ja Kārlis Ulmanis bijis, piemēram, Viļakā, visticamāk, arī attēlā redzamā modeļa „Cadillac” pārvietojās pa pilsētas ielām.

Pēc pasākuma sarunā ar laikrakstu „Vaduguns” Gunārs Dortāns pastāstīja, ka katra ciemošanās reize Viļakā allaž ir īpaša. Aizņemtības dēļ gan nesanāk atbraukt tik bieži, cik vēlētos, bet pavasarī, rudenī un uz kapusvētkiem gan cenšas atlicināt laiku.

Muzeja galvenais restaurators tikšanās laikā Viļakas novada bibliotēkā iepazīstināja arī ar viņa sarakstīto grāmatu „Neiespējamā misija” – stāstu par antīko auto pasauli un unikālo antīko spēkratu meklēšanu, atjaunošanu un kolekcionēšanu. Tāpat jāpiebilst, ka Viļakas novada bibliotēkas direktori RUTTU JEROMĀNI ar motormuzeja galveno restauratoru vieno radniecības saites – viņi ir brālis ar māsu. Viņa atzina, ka, lai arī pati ikdienā nevada auto, kopš tiem laikiem, kad brālis ir Latvijas Antīko automobiļu klubā, ieraugot sena spēkrata fotogrāfiju vai modeli, to nodeva brālim. Gunārs Dortāns arī allaž dalījies ar stāstiem par restauratora darbu un, kā atzīst Rutta Jeromāne, ikviens ģimenē dzīvo līdzi Gunāra darbam un vaļaspriekam.

Jāpiebilst, ka pasākuma laikā Viļakas novada bibliotēkā motormuzeja galvenais restaurators arī atklāja, ka nav atmesta doma kādreiz uz Viļaku nogādāt un interesentiem parādīt arī savā īpašumā esošo seno spēkratu – 1929. gada “Buick”  no Zviedrijas. Jānovēl Gunāram Dortānam būt tikpat enerģijas pilnam arī turpmāk, un uz tikšanos nākamreiz!

Artūrs Ločmelis, Ziemeļlatgales laikraksts “Vaduguns”

Vairāk par tikšanos ar Rīgas Motormuzeja galveno restauratoru Gunāru Dortānu Ziemeļlatgales laikrakstā “Vaduguns”

 Bildes no tikšanās bibliotēkā


Komentēt

Kategorijas