Publicēja: vilakabiblio | 5 septembra, 2014

Novadu dienā Gaismas pilī

DSC02262

*Foto no kreisās: Andris Vilks, Vija Circāne, Aija Lesniece, Sandra Dvinska

Latvijā ir vairāk kā 800 publisko bibliotēku-unikāls izziņas un informācijas avots. Gaismas tīkls.

Pēdējo desmit gadu laikā no jauna uzceltas vai pārbūvi piedzīvojušas daudzas Latvijas publiskās bibliotēkas. Tas liecina par pašvaldību apņēmību un izpratni par bibliotēkas funkcijām, saturu un nepieciešamību vietējai sabiedrībai. Arī Viļakas novada pašvaldība ir ieguldījusi ievērojamus līdzekļus Viļakas novada bibliotēkas /VNB/ attīstībā. 2012.gada vasarā bibliotēkā ieradās Latvijas Nacionālās bibliotēkas pārstāvji, arhitekts Jānis Dripe, lai iemūžinātu renovētās Viļakas novada bibliotēkas telpas, iekļaujot VNB projektā ,,Latvijas Gaismas pilis. 21.gadsimta Latvijas jaunās bibliotēkas”. Tā ir lieliska iespēja pastāstīt sabiedrībai daudz plašākā kontekstā par notiekošajām pārmaiņām šeit – Viļakas novadā.

28.augustā ar plašu kultūras programmu norisinājās Latvijas Nacionālās bibliotēkas atklāšanas nedēļas Novadu diena, kuras ietvaros Gaismas pils Mezonīnā notika fotoizstādes ,,LATVIJAS MAZĀS GAISMAS PILIS” atklāšana. Fotoizstādē apskatāmas 59 Latvijas bibliotēkas, kas pēdējo gadu laikā piedzīvojušas pozitīvas pārmaiņas. Izstādes rīkotāji vēlas uzsvērt, ka uzcelta ne vien jauna Nacionālās bibliotēkas ēka, arī Latvijas pilsētas un pagasti iegūst savas vietējās Gaismas pilis. Izstādei tiek veltīts katalogs, kur līdzās fotogrāfijām ir arī bibliotekāru stāsti par savu pilsētu un bibliotēku. Izstādes atklāšanā arhitekts un izstādes kurators Jānis Dripe sacīja: “Šis ir gaismas punktu vizualizācijas projekts un stāsts par pozitīviem procesiem Latvijas bibliotēkās no Līvāniem līdz Valmierai, no Kursīšiem līdz Medumiem vai Jumurdai, Mārupei un Zorģiem. Lai arī mērogi un rocība bieži ir nesalīdzināmi, mēs centāmies pamanīt ne vien izcilību, bet arī labo gribu visos Latvijas novados. Mūsdienīga bibliotēka sen vairs nav tikai grāmatu glabātuve. Labajos piemēros tā ir vietas dvēsele. Tur kopā lieliski sadzīvo kultūras mantojums un mūsdienu tehnoloģijas, grāmata un virtuālais teksts, mazpilsētu miers un pasaules elpa, arhitektūra un saturs.”

Izstāde “Latvijas mazās gaismas pilis” būs skatāma Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunajā ēkā līdz 18. septembrim. Pēc tam tā tiks izstādīta arī citviet Latvijas novados. Viļakas novada bibliotēkā tā būs skatāma 2015.gadā.

Paldies Viļakas novada Domei par iespēju apmeklēt izstādes atklāšanu, folkloras kopai un kapelai ,,Egle” par emocionālo dziedāšanu un muzicēšanu visas dienas garumā, piepildot jauno Gaismas pili ar senatnes elpu, ar Latgalei raksturīgo kolorītu un dzīvīgumu, jo dzīves krāsas, smaržas un gara mirdzums, ko paši radām un kopjam, ir tas pamats, uz kura katrs no mums var sākt celt savu pili – Gaismas!

Bildēs

Vija Circāne, Viļakas novada bibliotēkas direktore


Komentēt

Kategorijas