Publicēja: vilakabiblio | 8 marts, 2016

Inese RĒVALDE – Lasīšanas vēstnese Latgalē

20160305_150155

*No kreisās: Vija Circāne, Inese Rēvalde, Aija Lesniece, Anželika Ločmele

Pagājušajā sestdienā, 5. martā, plkst. 12.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Ziedoņa zālē notika LNB lasīšanas veicināšanas programmas “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija 2015” noslēguma pasākums – “Lielie lasīšanas svētki”. Tajos piedalījās ap 800 žūrijas ekspertu – bērnu, jauniešu un pieaugušo, – pārstāvot bibliotēkas un skolas no visiem Latvijas novadiem un sveicot aizvadītā gada populārāko grāmatu autorus, ilustrētājus, tulkotājus un izdevējus.

Apkopotie programmas rezultāti liecina, ka 2015. gadā žūrijā un lasīšanas maratonā ir piedalījušies 18 963 lasītāji no Latvijas un 40 latviešu diasporas centriem pasaulē, rosinot grāmatu lasīt prieku 680 bibliotēkās un skolās. “Lielie lasīšanas svētki” tiek organizēti 14. reizi, un pirmo reizi tie notika Gaismas pilī. Jau 13 gadus ,,Bērnu, jauniešu, vecāku žūrijas”’ lasīšanas maratonā piedalās arī Viļakas novada bibliotēka.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas izstrādāto grāmatu lasīšanas veicināšanas programmu “Bērnu, jauniešu, vecāku žūrija” kopš 2009.gada īsteno Latvijas Bibliotekāru biedrība un finansiāli atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds. Tā ir lieliska iespēja mūsdienu tehnoloģiju laikmetā, stiprināt lasīšanas tradīcijas, iepazīt labākās latviešu un ārzemju autoru grāmatas. Tiek veicināta arī ciešāka sadarbība ar vietējo skolu. Par žūrijas ekspertiem ir kļuvuši arī daudzi skolotāji, rādot priekšzīmi bērniem un vecākiem.

Šogad  LNB aicināja padalīties ar saviem iespaidiem un novērojamiem par aktīvākajām lasīšanas veicināšanas programmas dalībniecēm, kuras ir palīdzējušas darbā ar “Bērnu, jauniešu un vecāku žūriju” vai kā citādi atbalstījušas lasīšanu bibliotēkā, skolā vai ģimenē. Tāpat arī neaizmirst aktīvākās mammas, kuras piedalās Vecāku žūrijā un kļūstot par Lasīšanas vēstnesēm savos kultūrvēsturiskajos novados tiktu godinātas Lielajos lasīšanas svētkos Rīgā.

Liels bija mūsu prieks un pārsteigums, ka bibliotēkas izvirzītā Viļakas pamatskolas skolotāja Inese Rēvalde tika  nominēta šim titulam. Daudzu gadu garumā esam saņēmuši  skolotājas Inese Rēvaldes ieinteresētību un apbrīnojamu atsaucību kopīgu pasākumu rīkošanā.  Šogad tika nominēti piecas aktīvākās mātes “Lasīšanas vēstneses”. No Kurzemes – Zane Grigore, Zemgales – Irīna Brazauska, Vidzemes – Ilze Meistere, Latgales – Inese Rēvalde un no Rīgas – Elga Bērziņa, kuras saņēma īpašu jaunāko grāmatu dāvinājumu, lai turpinātu kopīgas lasīšanas un diskusiju tradīcijas uzturēšanu sabiedrībā.

Piesakot Inesi nominācijai, uzsvērām, ka Inese ir ne tikai skolotāja un savas klases audzinātāja, kura katru gadu savus audzēkņus iesaista un saliedē grāmatu lasīšanas veicināšanai, bet arī grāmatu mīļotāja paraugs ģimenē. Ineses dēls Ritvars ir kļuvis par dedzīgu grāmatu lasītāju un ir Vecāku žūrijas dalībnieks.

Inese jau no pirmās klasītes savos audzēkņos modina interesi par grāmatu. Viņas klasēs nedzird sakām: bērni grāmatas nelasa vai bērnus neinteresē grāmatas. Skolotājas Ineses audzēkņu vecāki brīnās, ka viņu bērniem ir tāds grāmatu lasīšanas prieks, ka viņi sacenšas ne tikai kurš vairāk izlasījis, bet arī aktīvi apspriež izlasīto un mājās pārstāsta vecākiem.

Ineses mērķis ir rosināt sarunu par jaunākajām un izlasītām grāmatām. Viņas organizētie grāmatu lasīšanas pasākumi ir radoši un bērniem neatvairāmi pievilcīgi. Kā viņa to māk, tas ir Ineses skolotāja noslēpums… Iespējams, ka skolotājas Ineses Rēvaldes grāmatu lasīšanas veicinātājas burvja māksla slēpjas viņas vienkāršībā un dabiskā saskarsmē ar bērniem. “Mana mīlestība ir bērni un grāmatas”, kādā vaļsirdīgā sarunā bibliotēkā atzina skolotāja Inese Rēvalde.

Lielajos lasīšanas svētkos Rīgā Inesi atbalstīja un sveica Viļakas pamatskolas direktore Anželika Ločmele, Viļakas novada bibliotēkas darbinieces Vija Circāne, Aija Lesniece un Ineses ģimene.

Paldies Inesei par grāmatu sūtības vienkāršu un saprotamu izklāstu, kas bērniem grāmatā liek saredzēt patiesu Draugu!

Vairāk bildēs

Teksts: Viļakas novada bibliotēkas direktore Vija Circāne

Foto no Ineses Rēvaldes personīgā arhīva


Komentēt

Kategorijas