Publicēja: vilakabiblio | 16 marts, 2018

Dzintara Malkausa foto izstāde NEREĀLĀ REALITĀTE – BANGLADEŠA Viļakā

*Dzintars Malkauss Viļakā

Pirms mēneša novadnieks, tagad Jūrmalā dzīvojošais fotogrāfs un ceļotājs Dzintars Malkauss uzrunāja Viļakas novada bibliotēku un izteica vēlēšanos parādīt savu fotoizstādi Viļakai un novadam. Fotogrāfijas par mums tālo, svešo un eksotisko Bangladešu. Tobrīd foto izstāde NEREĀLĀ REALITĀTE – BANGLADEŠA bija skatāma Jūrmalā, Kauguru kultūras namā.

Dzintars Malkauss (1962) dzimis un bērnību pavadījis Viļakas apkaimē. Vēlāk, pēc mātes aiziešanas mūžībā, dzīves līkloči Dzintaru aizveda uz Murjāņu sporta skolu un uz tēva Imanta dzimtas vietām Cēsīs. Jau bērnībā Dzintars interesējas par fotogrāfiju un viņu aizrauj attēla brīnumainā parādīšanās uz fotopapīra. Pēc vidusskolas absolvēšanas viņš iestājas Rīgas Politehniskā institūta radiotehnikas un sakaru fakultātē, kuru beidz 1986. gadā. Bez mīlestības uz fotogrāfiju, Dzintaram patīk ceļot, kopā ar ģimeni sportot un savulaik uz skatuves ir iejuties dažādās lomās. Šobrīd Dzintars līdzdarbojas dažādos jaunrades projektos.

Foto izstāde NEREĀLĀ REALITĀTE – BANGLADEŠA, kā saka autors, šoreiz ir ģimenes projekts un viņa pirmā personālizstāde. Tāpēc arī bija iecere to īstenojot vispirms parādīt savā patreizējā dzīves vietā Jūrmalā un bērnības zemē Viļakā.

Tā soli pa solītim un fotogrāfijas ar stāstiem par zemi, kura teritorijas ziņā ir tikai divreiz lielāka par Latviju, bet iedzīvotāju kur astoņdesmit reizes vairāk, atceļoja uz Viļakas novada bibliotēku. Saulainajā 15. marta pēcpusdienā, klātesot dažiem desmitiem interesentu, Viļakas novada bibliotēkas izstāžu zālē tika atklāta fotogrāfa Dzintara Malkausa foto izstāde.

Uzrunājot izstādes apmeklētājus bibliotēkas direktore Rutta Jeromāne aicināja klātesošos kopsakarību meklējumos pievērst uzmanību gan saules stariem aiz loga, gan kolorītajām foto bildēm pie izstāžu zāles sienām. Saule gan šeit, Latvijā, gan tālajā Bangladešā, viena un tā pati!

Foto izstādes NEREĀLĀ REALITĀTE – BANGLADEŠA autors Dzintars Malkauss vispirms pateicās savai dzimtajai pusei par viesmīlību un iespēju izstādīt fotogrāfijas Viļakas novada bibliotēkā. Savā runā viņš atcerējās gan bērnību un skolas gadus, gan savas dzimtās mājas Egļavā, kur tagad dzīvo Aldis Pušpurs. Gan pirmo fotoaparātu un pirmās bildes, kad tumšā telpā pie sarkanas gaismas uz fotopapīra atdzīvojas neaizmirstami tēli. Dzintars bieži ceļo un ir pabijis dažādās pasaules zemēs. Galvenā atziņa, kas radusies šo ceļojumu laikā ir tā, ka nav nekur labākas zemes par savu dzimto Latviju. “Mēs esam kā graudi. Kad sēkla iekrīt zemē, tā tiecas augšup. Stiebrs sazaro, parādās lapas un vārpa. Graudi vārpā nobriest un vasaras izskaņā vārpa ar smago graudu nastu liecas lejup, līdz graudi atkal sakrīt augsnē… Tā arī ar ceļojumiem plašajā pasaulē. Lai kur mēs būtu, mēs atgriežamies pie savām saknēm”, – saka Dzintars.

Domājot par nākotnes iecerēm Dzintaram padomā ir dažas idejas, kā varētu īstenot dažus foto projektus arī Viļakas novadā. Nav tā, ka šajā virzienā nekas nav darīts, bet iesāktais prasa attīstību un meklējumus. Viens no meklējumu ceļiem, kas varētu būt arī foto pētījums, ir atrast jaunas ģimenes vai cilvēkus, kas pēc garākas prombūtnes ārzemēs atgriežas atpakaļ Latvijā.

Izstādes atklāšanas pasākuma izskaņā pateicības vārdi, ziedi un grāmatas foto izstādes NEREĀLĀ REALITĀTE – BANGLADEŠA autoram Dzintaram Malkausam no paziņām, draugiem un Viļakas novada bibliotēkas kolektīva.

Jau vēlu vakarā saņēmu e-pastu: “Esmu mājās Jūrmalā. Priecīgs un gandarīts. Paldies par jauko uzņemšanu. Paldies par grāmatām. Īpašs paldies Mārītei par “žagariņiem”. Ēdu un sajūtu Latgales garšu. Dzintars”.

Foto izstāde NEREĀLĀ REALITĀTE – BANGLADEŠA Viļakas novada bibliotēkas izstāžu zālē būs skatāma līdz 20. aprīlim.

Vairāk bildēs

Vilis Bukšs, Viļakas novada bibliotēkas informācijas speciālists


Komentēt

Kategorijas