Publicēja: vilakabiblio | 30 novembrī, 2023

Aussalīša grāmatas atvēršana

Grāmata – laikmeta lieciniece

29. novembrī Viļakas bibliotēkā notika kārtējās Aussalīša (Pētera Boldāna) grāmatas “Kalpojot “varen plašajai”” atvēršana. Grāmata izdota “Vītola izdevniecībā”, tāpēc uz pasākumu ieradās arī redaktore Ilona Gaile. Šajā darbā autors stāsta par jaunā agronoma darba gaitu sākumu padomju saimniecībā. Tas ir laiks, kad jāpilda plāni un jāziņo par paveikto uz rajona centru. Savukārt raža atkarīga no dažādiem faktoriem – lauka apstrāde, mēslošana, sējas laika izvēle, nokrišņi, sausums, ražas novākšanas apstākļi u.c. Par ražu atbildīgs agronoms! Tad vēl tehnika – tā pārsvarā ir novecojusi, trūkst rezerves daļu. Jārēķinās ar strādnieku “iestiprināšanos” darba laikā.

Otra tēma romānā – obligātais dienests padomju armijas rindās. Galvenajam varonim nākas divas reizes “lekt armijas zābakos”. Pirmo reizi – pēc studiju beigšanas, otrreiz, lai celtu oficieru kvalifikāciju – atbilstoši paredzētajam grafikam.

Ja ir interese pakavēties atmiņās par dzīvi un darba gaitām padomju laikā, šī grāmata ir laikmeta lieciniece. Paldies Pēterim Boldānam par vērtīgu pienesumu novadpētniecības jomā! Lai neapsīkst jaunrades prieks!

Teksts: Rutta Jeromāne.

Foto: Regīna Dūna

Vairāk foto:


Komentēt

Kategorijas