Publicēja: vilakabiblio | 14 oktobrī, 2014

Atceres pasākums “Baltijas ceļam 25”

14.10.14 011

UNESCO nedēļas “Baltijas ceļam – 25” ietvaros 14. oktobrī Viļakas novada bibliotēkā bija organizēta atmiņu stunda ,,Ja vajadzētu, stāvētu atkal!”. Pasākumā piedalījās Viļakas pamatskolas 6. klases bērni (skolotāja Ilze Šaicāne) un ar viņiem tikās Latvijas Ordeņu brālības biedre, VKKF stipendiāte, Baltijas ceļa un 1991. gada barikāžu dalībniece, pensionētā skolotāja Albīna Veina.

Atklājot “Baltijas ceļam” veltīto pasākumu bibliotēkas vadītāja Vija Circāne atsaucās uz mūsu tautas pasaku varoni Sprīdīti, kurš devās pasaulē laimi meklēt un atgriezies no ceļojumiem pa tālajām zemēm atzina, ka nekur nav tik labi kā mājās. Vijas teiktais tikai apliecināja to, ka “mājas” atbilst jēdzienam “laime”. Baltijas ceļš pirms 25 gadiem mūs, trīs Baltijas valstis, vienoja šajā mūsu tautu kopīgajā telpā, ko mēs saucam par “mājām”.

To dienu dalībniece un aculieciniece Albīna Veina pakavējās arī atmiņās vēl senākā pagātnē un pastāstīja bērniem cik svarīgi iestāties un atgūt tās vērtības, kas mūsu tautai reiz jau bijušas. Tā ir gan teritorijas nedalāmība, gan sava valoda un tradīcijas, gan savs valstiskums. Pēc četriem gadiem (2018. gadā) mēs svinēsim Latvijas Valsts simtgadi un atcerēsimies tautas un valsts ceļu simts gadu garumā, kur Baltijas ceļam pirms 25 gadiem bija liela nozīme atjaunojot Latvijas Valsti.

Atceres pasākuma gaitā bibliotēkas vadītāja nolasīja tagad Latvijā pazīstama pavāra Mārtiņa Sirmā atmiņas par to laiku, kad viņam bija 7 gadi un mamma skaidroja, cik svarīgi izveidot Baltijas ceļu, lai Latvija būtu brīva.

Atmiņu stunda beidzās ar kopīgi dziedātām tautasdziesmām “Bēdu manu, lielu bēdu” un “Pūt, vējiņi”. Pirms bērni devās atpakaļ uz mācību stundām skolā, Vija aicināja apskatīt izstādi, kas veltīta Baltijas ceļa 25. gadadienai.

Bildēs


Komentēt

Kategorijas